top of page
RGB%20waterpolo_edited.png

WaterPOLO

    Wie zijn wij? 

De Zomergemse waterpolo afdeling is een groep gepassioneerde polospelers van alle leeftijden en geslachten. Sinds april 2014 is er ook een volwaardige jeugdwerking opgestart, voorheen werden enkel jongens en meisjes vanaf 12 jaar toegelaten.

Wij spelen uitsluitend recreatief waterpolo en niet in competitieverband. Dit is een bewuste keuze die wij nemen om de harde competitiegeest uit de groep te houden, wat niet wil zeggen dat we niet heftig trainen.

Onze groep bestaat uit kinderen/jongeren/volwassenen vanaf 8-9 jaar. Binnen de Vlaamse Waterpolofederatie worden de groepen ingedeeld op basis van leeftijd. Binnen de Waterpoloafdeling van DDZZ kiezen we er echter voor om de spelers in te delen in:

  • "jeugd - U15" (< 16 jaar).

  • "Senioren" (16+).

 

Elke groep heeft één apart trainingsmoment en één gezamelijk. Door de jaren heen hebben we ondervonden dat spelen tegen sterkere tegenstanders veel meer leerkansen geeft. Kinderen die nog niet bij de senioren zitten kunnen indien mogelijk wel meetrainen met hen als ze daar klaar voor zijn. 

De trainingen gaan door op maandag en zaterdag met regelmatig een wedstrijd tegen bevriende clubs. De senioren (+16 jaar) nemen elk jaar deel aan het recreantencriterium. In 2007 werd dit, onder impuls van de waterpoloploeg van de UGent, voor de eerste maal georganiseerd. Sinds 2013 valt dit onder het beheer van de Vlaamse Waterpolofederatie. Recreatieve ploegen (oudcompetitiesspelers en recreatieve clubs) uit heel Vlaanderen nemen hieraan deel. Deze worden per regio in verschillende poules ingedeeld die bestaan uit 3 of 4 ploegen. Elke deelnemende ploeg organiseert 1 tornooi voor zijn poule waarna in mei de finale tussen de verschillende poules wordt gespeeld.

 

Ook voor de jeugdspelers is er vanaf 2020 een meer gecoördineerd en recreatief circuit opgezet waarbij sport en plezier centraal staan. In het seizoen 2021-2022 werd ook bij de jeugd gestart met het indelen in poules waarbij elke deelnemer minstens één tornooi organiseert in eigen bad. 

Voor nieuwe leden geldt één algemene regel om te kunnen starten met waterpolo: 25m, één lengte, vlot crawl kunnen zwemmen zonder onderbrekingen!

    Trainingsuren waterpolo

(1): Gevorderden bij de jeugd-U15 worden persoonlijk op de hoogte gebracht dat ze mogen aansluiten.bij de senioren.

Een badmuts van de club is niet verplicht tijdens de trainingen op maandag en zaterdag. Binnen de waterpolo worden waterpolocaps gedragen.

Polovissen

In het verleden werd op zondagmorgen een waterpolo-initiatie georganiseerd voor kinderen uit de club van de rode tot en met de zwarte badmutsen. Dit werd sinds de Corona-pandemie in 2020 stop gezet om meer ruimte te maken voor het publiekzwemmen. 

Waterpolo
bottom of page